Ελιές Καλαμάτας ΠΟΠ
Οι διάσημες πλέον Ελιές Καλαμάτας ΠΟΠ έχουν ταξιδέψει σε όλα τα μήκη και πλάτη. Χυμώδεις, με το χαρακτηριστικό καστανόμαυρο χρώμα τους και την ελαφριά φρουτώδη γεύση τους αποτελούν θησαυρό της Καλαματιανής Γης. Αναπόσπαστο κομμάτι σε κάθε καλαματιανό τραπέζι σαν μεζές ή συστατικό γευμάτων.
Σφέλα ΠΟΠ
Ημίσκληρο τυρί από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα, που συναντάται στους Νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας. Το όνομα «σφέλα» προκύπτει από τη λέξη σφελίδα=λωρίδα, όπως κόβεται κατά την παρασκευή της. Περισσότερα…
Λαλάγγια
Αγαπημένο συνοδευτικό σε παραδοσιακά τραπέζια, παρέα με τη σφέλα, τις ελιές Καλαμάτας, το παστό και το λουκάνικο. Λίγο ούζο ή κρασί συμπληρώνουν την εικόνα. Η κριτσανιστή τους υφή και η αγνή γεύση του, μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση και γι’αυτό χρειάζεται προσοχή, καθώς ας μην ξεχνάμε πως πρόκειται για ένα τηγανιτό προϊόν. Περισσότερα…
Σύκο (Τσαπέλα)
Υπάρχουν σε αφθονία συκιές στην περιοχή της Καλαμάτας και γενικά της Μεσσηνίας με χαρακτηριστική ποικιλία αυτή των τσαπελόσυκων. Καταναλώνονται είτε φρέσκα, κόβοντας τα απευθείας από το δέντρο ακόμη και σε μία βόλτα σας στα κοντινά χωριά και γειτονιές, είτε αποξηραμένα αφού μείνουν κάτω από τον ήλιο και ξηρανθούν φυσικά, χωρίς κανένα απολύτως χημικό πρόσθετο. Περισσότερα…
Παστέλι
Χαρακτηριστικό παραδοσιακό γλύκισμα από σουσάμι και μέλι το οποίο συναντάται και με πολλές παραλλαγές (φυστίκι, αμύγδαλο) αλλά και διαφορετικές υφές (μελάτο, τραγανό). Κυρίαρχο προϊόν της Κλαμάτας αποτελεί το μελάτο παστέλι.
Μέλι
Το περιβόητο μέλι Ταϋγέτου φτιάχνεται από πολλά διαφορετικά είδη φυτών, άνθεων, κ.ά. Κυριότερα συναντάμε το μέλι ελάτης και το μέλι ερείκης, ωστόσο υπάρχουν και ποικιλίες μελιού από θυμάρι, ανθόμελο, κουμαριά, φασκόμηλο και πεύκο.
Μήλα Πολιανής
Στην περιοχή ευδοκιμούν διάφορες ποικιλίες μήλων. Το πλούσιο άρωμα τους και η γεμάτη γεύση τους τα καθιστά πρώτα στις προτιμήσεις των Καλαματιανών. Περισσότερα…
Αγκινάρες Άγριες
Ένα θρεπτικό λαχανικό που συναντάει κανείς στα γύρω χωριά της περιοχής και κυρίως στη Μικρομάνη. Περισσότερα…
Πατάτα Αλαγονίας
Ιδιαίτερη ποικιλία πατάτας που συναντάται στα χωριά του Ταϋγέτου και κυρίως στην Αλαγονία. Έχει σχήμα στρογγυλό και φλούδα χονδρή, η οποία και βοηθά στη διατήρηση της για αρκετό χρονικό διάστημα. Περισσότερα…
Ροβίτσα ή Ψιλοφάσουλο
Ανήκουν στην κατηγορία των οσπρίων, το μέγεθος τους είναι μικρότερο από τη φακή, ενώ το χρώμα τους είναι πράσινο. Εύκολα στο μαγείρεμα, καθώς δεν απαιτούν αρκετό βράσιμο ή κάποια ιδιαίτερη επεξεργασία. Περισσότερα…
Ρύζι
Ανήκει στην κατηγορία των αμυλούχων και γι’αυτό είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και πολύ καλή πηγή ενέργειας. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες που περιέχει, απορροφώνται σταδιακά από τον οργανισμό, προσφέροντας καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου. Περισσότερα…
Παστό χοιρινό
Χοιρινό κρέας το οποίο βράζεται αφού αφαιρεθεί το λίπος. Αφαιρείται το λίπος και παστώνεται με αλάτι. Στη συνέχεια καπνίζεται με ξύλα και αρωματικά φυτά από την περιοχή. Τέλος, βράζεται με κρασί και αρωματίζεται με πορτοκάλι. Συντηρείται με παραδοσιακούς τρόπους χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία. Περισσότερα…
Λουκάνικο με πορτοκάλι
Διαλεχτά κομμάτια χοιρινού κρέατος, με αρώματα από μπαχάρια και πορτοκάλι, βρασμένα σε κρασί και καπνισμένα. Πολύ χαρακτηριστικά είναι τα κομματάκια πορτοκαλιού που περιέχουν. Μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα λόγω του τρόπου επεξεργασίας τους. Περισσότερα…
Αρωματικά φυτά και βότανα
Η φύση της περιοχής και ειδικότερα ο Ταΰγετος, με τη μεγάλη ποικιλία ενδημικών φυτών και βοτάνων, προσφέρουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα της γνωριμίας με ένα από τα πιο πλούσια και ενδιαφέροντα οικοσυστήματα της Ευρώπης. Περισσότερα…
Ξίδι
Η Καλαμάτα φημίζεται για το βαλσαμικό της ξίδι με τη φινετσάτη γεύση, το σκούρο καραμελέ χρώμα του και παχύρρευστη υφή του. Φτιάχνεται από τον μούστο σταφυλιών , ο οποίος τοποθετείται για την ωρίμανση του σε ξύλινα βαρέλια και αποκτά το ιδιαίτερο άρωμα και χρώμα καθώς και την έντονη γεύση του.
Αράπικο Φιστίκι ή Αραχίδα
Θρεπτικός ξηρός καρπός που παράγεται στην περιοχή Μπουρνιάς του Δήμου Καλαμάτας και σε άλλες περιοχές της Μεσσηνίας. Συλλέγεται ο καρπός, αποφλοιώνεται, σπάζεται και χρησιμοποιείται ως ατόφιος ξηρός καρπός ωμός ή ψημένος. Περισσότερα…
Κρασί
Ενδιαφέροντα αρώματα και γεύσεις παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα Καλαματιανά τραπέζια. Καλό φαγητό, πιοτό και παραδοσιακές μουσικές συνθέτουν την ατμόσφαιρα. Περισσότερα…