Ελιές Καλαμάτας ΠΟΠ

Οι διάσημες πλέον Ελιές Καλαμάτας ΠΟΠ έχουν ταξιδέψει σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.

Χυμώδεις, με το χαρακτηριστικό καστανόμαυρο χρώμα τους και την ελαφριά φρουτώδη γεύση τους, αποτελούν θησαυρό της καλαματιανής γης.

Αναπόσπαστο κομμάτι σε κάθε καλαματιανό τραπέζι ως μεζές ή συστατικό γευμάτων.

Είναι προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) του Νομού Μεσσηνίας.

Η συγκομιδή τους γίνεται με το χέρι, με ράβδισμα ή με συλλογή των καρπών από το έδαφος και ξεκινάει το Νοέμβριο ή Δεκέμβριο κάθε έτους.

Η συγκομιδή με το χέρι αποτελεί την πιο φυσική μέθοδο η οποία και ενέχει τους λιγότερους τραυματισμούς του καρπού.

Αφού συλλεχθούν, χαράσσονται και ακολουθεί το «ξεπίκρισμα» αυτών. Τοποθετούνται σε ξίδι και εν συνεχεία αποθηκεύονται σε δοχεία, με προσθήκη ξιδιού και ελαιόλαδου, με ή χωρίς την παρουσία άλμης. Διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ανήκουν στην κατηγορία των λιπαρών, προσδίδοντας αρκετή ενέργεια, αλλά και πολλά θρεπτικά συστατικά τα οποία τις κάνουν να υπερέχουν.

Πλούσιες σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά (ω3 και κυρίως ω6), συμβάλλουν στην ορθή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, στα πλαίσια πάντα μιας ισορροπημένης διατροφής.

Περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α, βιταμίνης Ε (τοκοφερόλες), καθώς και ασβεστίου, καλίου, φωσφόρου και μαγνησίου.

Ειδικά, η αυξημένη περιεκτικότητά τους σε τοκοφερόλες προσφέρει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προφυλάσσει τον οργανισμό από εκφυλιστικές παθήσεις.

Δεδομένου ότι κατά την επεξεργασία τους έχει πιθανόν χρησιμοποιηθεί αλάτι, είναι καλό να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση τους.

8-10 ελιές μπορούν να αποτελέσουν γευστικό συνοδευτικό σε όσπρια ή λαδερά φαγητά, αλλά και συστατικό για ιδιαίτερες σαλάτες και σπιτικές πίτσες ή σάλτσες. Στην περιοχή είναι επίσης δημοφιλή τα αρτοσκευάσματα με ελιές όπως ελιόψωμο, ελιόπιτες κ.ά.

Πώς να φτιάξετε μόνοι σας σπιτικές ελιές «χαρακτές»

1ος τρόπος:

Διαλέγονται οι ελιές και πλένονται καλά. Με μαχαίρι (ή καλύτερα με ξυράφι) χαράσσονται κατά μήκος σε 3 σημεία. Τοποθετούνται 13 κιλά ελιές σε δοχείο 20 lt με άλμη 90, δηλαδή στα 7-8 κιλά νερό, 750  γραμμάρια αλάτι και 1 κιλό ξίδι. Οι ελιές είναι έτοιμες όταν ξεπικρίσουν.

2ος τρόπος:

Μετά το χάραγμα οι ελιές μπαίνουν σε δοχείο με νερό ώστε να καλύπτονται. Για μία βδομάδα γίνεται αλλαγή του νερού καθημερινά και το επόμενο δεκαήμερο αλλαγή του νερού κάθε δύο ημέρες, ώστε να ξεπικρίσουν.  Κατόπιν τοποθετούνται σε άλμη, ώστε να καλύπτονται σε αναλογία 6:1 για 3-5 ώρες, σουρώνονται, αλατίζονται με ψιλό αλάτι, αφήνονται για 1 ώρα και μετά τις ρίχνουμε σε ξίδι για 2 ώρες. Τέλος είτε τις τοποθετούμε σε δοχείο μόνο με λάδι (πιο «γλυκές»), είτε σε δοχείο με αλατόνερο και ξίδι σε αναλογία 2:1 και αφήνονται να γίνουν (πιο «νηστίσιμες»).