Διατροφική αξία ελαιολάδου

Ο απόλυτος πρωταγωνιστής της καλαματιανής Μεσογειακής Διατροφής.

Πολύτιμο και μοναδικό αγαθό το οποίο, χάρη στα θρεπτικά του συστατικά, έχει καθιερωθεί στην καθημερινή διατροφή των Καλαματιανών και όχι μόνο.

Το ελαιόλαδο δε λείπει σχεδόν ποτέ από τις παραδοσιακές καλαματιανές συνταγές.

Κάθε πιάτο με καλαματιανό ελαιόλαδο εκτινάσσει τη γαστρονομική απόλαυση, τόσο σε καθημερινά γεύματα όσο και σε ιδιαίτερες περιστάσεις.

Ευεργετικά για τον οργανισμό συστατικά θεωρούνται τα μονοακόρεστα λιπαρά που περιέχει, τα οποία σχηματίζουν μία ασπίδα προστασίας για την καρδιά και τον οργανισμό γενικότερα, στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης διατροφής και της χρήσης του με μέτρο σε φαγητά, σαλάτες κ.ά.

Η δράση αυτή του ελαιόλαδου ενισχύεται από την απουσία χοληστερόλης και από την ύπαρξη φυτοστερολών.

Οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του οφείλονται στις πολυφαινόλες και στη βιταμίνη Ε (τοκοφερόλη) που περιέχει, προσδίδοντάς του αντικαρκινική δράση και ενισχύοντας το καρδιαγγειακό σύστημα.

Πλούσιο σε βιταμίνη Κ, απαραίτητη για την πήξη του αίματος.

Η παρουσία του ελαιολάδου σε τρόφιμα όπως η ντομάτα, ο χυμός και ο πελτές ντομάτας ενισχύει την απορρόφηση λυκοπενίου στον οργανισμό, απογειώνοντας την αντικαρκινική του δράση.

Ιδανικά συστήνεται η κατανάλωση ωμού ελαιολάδου στο τελείωμα του μαγειρέματος, για να αναδειχθούν, αλλά και να προστατευθούν ταυτόχρονα τα πολύτιμα θρεπτικά του συστατικά.

Αποδίδει περίπου τις ίδιες θερμίδες σε σύγκριση με τα υπόλοιπα είδη λαδιών.

Προκειμένου να αναδειχθούν τα θρεπτικά του συστατικά, αρκεί μία μικρή ποσότητα σε φαγητά, σαλάτες κ.ά, καθώς πολύ εύκολα επιβαρύνει θερμιδικά το καθημερινό διαιτολόγιο.

Οι χρήσεις του ωστόσο δεν περιορίζονται μόνο σε φαγητά, σαλάτες, σάλτσες, πίτες και αρτοσκευάσματα, αλλά και σαν βασικό συστατικό γλυκών (κέικ, κουλουράκια, κ.ά.), αντί του φυτικού ή ζωικού βουτύρου.

TIPS

  • Εύκολα μπορεί να παρασκευάσει κανείς το δικό του αρωματικό ελαιόλαδο, το οποίο μπορεί να ομορφύνει και να νοστιμίσει το τελικό αποτέλεσμα.

  • Παραδοσιακά, το ελαιόλαδο το χρησιμοποιούσαν οι νοικοκυρές προκειμένου να παρασκευάσουν σαπούνια, τα οποία χρησιμοποιούνταν για την καθημερινή υγιεινή, αλλά και για το πλύσιμο των ρούχων. Αυτή η συνήθεια έχει περάσει μέσα στα χρόνια και στις  νεότερες γενιές που στρέφονται στο ελαιόλαδο ως προϊόν περιποίησης και φροντίδας προσώπου και σώματος.

    Στην Καλαμάτα λειτουργούν δύο ομάδες γευσιγνωσίας ελαιολάδου: στο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου με έδρα την Καλαμάτα και στο ΕΘΙΑΓΕ.