Κρασί

Οι πολλές γεύσεις και τα αρώματα είναι εκείνα τα στοιχεία που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα καλαματιανά τραπέζια. Καλό φαγητό, ποτό και παραδοσιακές μουσικές συνθέτουν την ατμόσφαιρα.

Οι αμπελώνες της περιοχής προσφέρουν κάθε χρόνο πληθώρα γεύσεων και αρωμάτων, με χαρακτηριστικές τις παρακάτω ποικιλίες κρασιού: Ροδίτης, Φιλέρι, Φωκιανό, Ασσύρτικο, Μοσχοφίλερο, Αγιωργίτικο, Μανδηλαριά.

Εκτός από τα ελληνικά σταφύλια, οι αμπελουργοί στράφηκαν και στις ξένες ποικιλίες, όπως : Cabernet Sauvignon, Cabernet Frenc, Grenade Rouge, Merlot και Carignen.

Οι τοπικοί οίνοι έχουν άριστες οργανοληπτικές ιδιότητες, λαμβάνοντας υπόψιν το σχετικά χαμηλό υψόμετρο, τις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν κατά την περιόδο ωρίμασης των σταφυλιών, καθώς και το εύφορο έδαφος της περιοχής.

Ο λευκός ξηρός και ο ερυθρός οίνος Μεσσηνίας έχουν διασφαλιστεί ως προϊόντα Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Τα ευεργετικά οφέλη του κρασιού είναι αδιαμφισβήτητα από την αρχαιότητα ακόμη, η κατανάλωση κρασιού με μέτρο δρα προστατευτικά για τον οργανισμό, ενάντια σε διάφορες παθήσεις, ιδίως του καρδιαγγειακού συστήματος.

Ιδιαίτερα το κόκκινο κρασί, χάρη στις πολυφαινόλες και τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και παράλληλα προφυλάσσει το ενδοθήλιο της καρδιάς.

Στα πλαίσια μια ισορροπημένης διατροφής συστήνεται η κατανάλωση 1 ποτηριού κρασιού την ημέρα (120ml) μαζί με το φαγητό για τις γυναίκες και 1-2 ποτηριών για τους άνδρες.

Καταχωρήστε την επιχείρησή σας

Δήμος Καλαμάτας

Kalamata Gastronomy

Athinon 99, Kalamata