Αγκινάρες Άγριες

Ένα θρεπτικό λαχανικό που συναντάει κανείς στα γύρω χωριά της περιοχής και κυρίως στη Μικρομάνη.

Ονομάζονται άγριες λόγω των μεγάλων αγκαθιών στα πέταλά τους.

Χαρακτηρίζονται από το ιδιόμορφο σχήμα τους, την ιδιαίτερη γεύση τους και τη δυνατότητα συνδυασμού τους με διάφορα λαχανικά σε πληθώρα συνταγών.

Πλούσιες σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, C και Κ, καθώς και σε αντιοξειδωτικά (β-καροτένιο, ζεαξανθίνη, κυναρίνη κ.ά.).

Αποτελούν σημαντική πηγή ιχνοστοιχείων, όπως ο χαλκός, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο και το κάλιο, καλύπτοντας σε ικανοποιητικό βαθμό τις συνιστώμενες ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού.

Περιέχοντας αρκετή ποσότητα φυτικών ινών, η κατανάλωσή τους συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και στη ρύθμιση του κορεσμού.

Μπορεί κανείς να τις δοκιμάσει ωμές με λίγες σταγόνες από λεμόνι, αγουρέλαιο και ελαφρώς αλατισμένες. Μαγειρεμένες με πολλούς διαφορετικούς συνδυασμούς και παραλλαγές (αγκινάρες με αρακά, αγκινάρες γεμιστές, τάρτες ή ομελέτες με αγκινάρες κ.ά.), μπορούν να μαγέψουν όποιον τις δοκιμάσει.

Πολύ γνωστή είναι η «Γιορτή της Αγκινάρας», που πραγματοποιείται κάθε Ιούλιο στη Μικρομάνη.

Διαβάστε περισσότερα για τη «Γιορτή της Αγκινάρας»

Καταχωρήστε την επιχείρησή σας

Δήμος Καλαμάτας

Kalamata Gastronomy

Athinon 99, Kalamata