Πατάτα Αλαγονίας

Ιδιαίτερη ποικιλία πατάτας που παράγεται στα χωριά του Ταϋγέτου και κυρίως στην Αλαγονία.

Έχει στρογγυλό σχήμα, χονδρή φλούδα, με αποτέλεσμα να διατηρείται για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Καλλιεργείται για τους εδώδιμους κονδύλους της, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε άμυλο και αποτελούν τροφή μεγάλης θρεπτικής αξίας.

Αυτό που καθιστά τις πατάτες τόσο ιδιαίτερο τρόφιμο συνίσταται στο γεγονός ότι συνδυάζουν τα χαρακτηριστικά των αμυλούχων τροφίμων και των λαχανικών.

Ως αμυλούχο τρόφιμο, είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες (άμυλο), αποτελώντας πολύ καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Η κατανάλωσή τους συμβάλλει στο αίσθημα του κορεσμού και ενισχύει την υγιή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

Αυτό που τις προσομοιάζει με τα λαχανικά είναι η περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β6), φυλλικό οξύ και κάλιο.

Η κατανάλωση τους με τη φλούδα, ειδικότερα ψητές, συμβάλλει στο να επωφεληθεί ο οργανισμός από την αντιοξειδωτική τους δράση, τις φυτικές ίνες καθώς και από την καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου που προσδίδουν.

Τηγανιτές, ψητές, βραστές ή σε πουρέ, με φλούδα ή χωρίς, μπορούν να αποτελέσουν κυρίως γεύμα ή συνοδευτικό κρέατος, οσπρίων κ.ά.

Να σημειωθεί πως είναι ένα τρόφιμο ελεύθερο γλουτένης.

Κάθε χρόνο, το πρώτο Σάββατο μετά το 15 Αύγουστο, πραγματοποιείται η «Γιορτή της Πατάτας» στην Αλαγονία.

Διαβάστε περισσότερα για τη «Γιορτή της Πατάτας»