Μεσογειακή διατροφή - Γενικές πληροφορίες

Η φύση, το κλίμα και το εύπορο έδαφος ευνοούν την καλλιέργεια πολλών πρώτων υλών υψίστης διατροφικής αξίας, δίνοντας στην Καλαμάτα όλες τις προδιαγραφές για μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

Τα πλούσια λαχανικά, τα χόρτα του βουνού, τα φρούτα, οι (ξηροί) καρποί, τα δημητριακά, οι επιτραπέζιες ελιές, τα γαλακτοκομικά (σφέλα), τα αρτοσκευάσματα, τα κρεατικά και τα ψαρικά – θαλασσινά, συμπληρώνουν το παζλ της καλαματιανής διατροφής, κάτω από την ομπρέλα φυσικά του γνωστού καλαματιανού ελαιολάδου.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το ελαιόλαδο αποτελεί το πιο σημαντικό συστατικό της Μεσογειακής διατροφής και ταυτόχρονα είναι το πιο πολύτιμο καλαματιανό αγαθό, δεν είναι τυχαία η συσχέτιση της Μεσογειακής διατροφής με αυτήν της Καλαμάτας.

Η ταύτιση των δύο είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς πολλές (ή και όλες) από τις αρχές της Μεσογειακής διατροφής καλύπτονται από καλαματιανό διαιτολόγιο.

Τις βασικές αρχές της Μεσογειακής διατροφής αποτελούν η υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου, η ποικιλία και ο πλούτος των φρούτων, των λαχανικών και των ανεπεξέργαστων δημητριακών και οσπρίων, η μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών, ψαριών και κρασιού (κατά τα γεύματα) και η περιορισμένη κατανάλωση κρέατος.