Οι πολλές γεύσεις και τα αρώματα είναι εκείνα τα στοιχεία που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα καλαματιανά τραπέζια. Καλό φαγητό, ποτό και παραδοσιακές μουσικές συνθέτουν την ατμόσφαιρα.
Οι αμπελώνες της περιοχής προσφέρουν κάθε χρόνο πληθώρα γεύσεων και αρωμάτων, με χαρακτηριστικές τις παρακάτω ποικιλίες κρασιού: Ροδίτης, Φιλέρι, Φωκιανό, Ασσύρτικο, Μοσχοφίλερο, Αγιωργίτικο, Μανδηλαριά.
Εκτός από τα ελληνικά σταφύλια, οι αμπελουργοί στράφηκαν και στις ξένες ποικιλίες, όπως : Cabernet Sauvignon, Cabernet Frenc, Grenade Rouge, Merlot και Carignen.
Οι τοπικοί οίνοι έχουν άριστες οργανοληπτικές ιδιότητες, λαμβάνοντας υπόψιν το σχετικά χαμηλό υψόμετρο, τις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν κατά την περιόδο ωρίμασης των σταφυλιών, καθώς και το εύφορο έδαφος της περιοχής.