Ημίσκληρο τυρί από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα που συναντάται στους Νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας.
Η σφέλα (από τη λέξη σφελίδα=λωρίδα) αποτελεί προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
Ωριμάζει και διατηρείται σε άλμη.
Αρκετά καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και μαγνησίου.
Περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και είναι πλούσια σε λιπαρά και αλάτι. Συνεπώς, μία μικρή ποσότητα αρκεί για να γευτείτε τη μοναδική, δυνατή και πιπεράτη γεύση της.
Τρώγεται σαν ορεκτικό, ψητή ή τηγανιτή, σκέτη ή σε συνδυασμό με ντομάτα, πιπεριά κ.ά, με τη συνοδεία κάποιου αλκοολούχου ποτού (κρασί, ούζο, ρακί, μπύρα). Ακόμη, προτιμάται ως συνοδευτικό κρεατικών και αρτοσκευασμάτων (λαλάγγια, παξιμάδια) ή ως συστατικό παραδοσιακών συνταγών σε ομελέτες, καγιανά, σαλάτες, πίτες αλλά και σε ενδιάμεσα σνακ της ημέρας.