Υπάρχουν σε αφθονία συκιές στην περιοχή της Καλαμάτας και γενικότερα της Μεσσηνίας, με χαρακτηριστική ποικιλία αυτή των τσαπελόσυκων.
Καταναλώνονται είτε φρέσκα, ακόμη και κόβοντάς τα απευθείας από το δέντρο, είτε αποξηραμένα, αφού παραμείνουν κάτω από τον ήλιο και ξηραθούν με φυσικό τρόπο, χωρίς κανένα χημικό πρόσθετο.
Εύγευστα και θρεπτικά, αποτελούν μία από τις πιο ονομαστές φυσικές γευστικές απολαύσεις της περιοχής.
Τα φρέσκα σύκα έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες όταν καταναλώνονται με μέτρο. Είναι πλούσια σε κάλιο και βιταμίνες Α, Β, C.