Πλένουμε καλά και καθαρίζουμε τα χόρτα, κόβοντας τα σκληρά κοτσάνια, όπου υπάρχουν. Τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίζουν.
Ζεματίζουμε τα φασόλια για 4 – 5 λεπτά και πετάμε το πρώτο νερό. Τα βάζουμε να βράσουν σε κρύο νερό μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, αλλά όχι εντελώς.
Προς το τέλος του βρασίματος, προσθέτουμε αλάτι. Σε φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε τα χόρτα (σπανάκι και σέσκουλα) και τα γυρίζουμε 2 -3 λεπτά, ώσπου να μαραθούν. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα μυρωδικά (χοντροκομμένα), τις ντομάτες, το αλάτι, το πιπέρι, το μαραθόσπορο και τα φασόλια. Τα αφήνουμε να ψηθούν όλα μαζί άλλα 10 – 15 λεπτά περίπου, δοκιμάζοντας το αλάτι.
Ανακατεύουμε μια – δυο φορές προσεκτικά. Προσθέτουμε λεμόνι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα σερβίρουμε ζεστά.