Χαρακτηριστικό παραδοσιακό γλύκισμα από σουσάμι και μέλι, το οποίο συναντάται σε πολλές παραλλαγές (φυστίκι, αμύγδαλο) και διαφορετικές υφές (μελάτο, τραγανό).
Το μελάτο παστέλι αποτελεί κυρίαρχο προϊόν της Καλαμάτας.
Συντηρείται σε δροσερό και ξηρό μέρος, ενώ προτιμότερα είναι τα παστέλια που δεν έχουν επιπλέον προσθήκη ζάχαρης.
Όντας προϊόν άκρως πρακτικό και εύκολα μεταφερόμενο, θεωρείται κατάλληλη επιλογή για ενδιάμεσο γεύμα, καθώς αποτελεί πολύ καλή πηγή ενέργειας.