Ιδιαίτερη ποικιλία πατάτας που παράγεται στα χωριά του Ταϋγέτου και κυρίως στην Αλαγονία.
Έχει στρογγυλό σχήμα, χονδρή φλούδα, με αποτέλεσμα να διατηρείται για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.
Καλλιεργείται για τους εδώδιμους κονδύλους της, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε άμυλο και αποτελούν τροφή μεγάλης θρεπτικής αξίας.
Αυτό που καθιστά τις πατάτες τόσο ιδιαίτερο τρόφιμο συνίσταται στο γεγονός ότι συνδυάζουν τα χαρακτηριστικά των αμυλούχων τροφίμων και των λαχανικών.
Ως αμυλούχο τρόφιμο, είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες (άμυλο), αποτελώντας πολύ καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Η κατανάλωσή τους συμβάλλει στο αίσθημα του κορεσμού και ενισχύει την υγιή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.