Χοιρινό κρέας το οποίο βράζεται αφού αφαιρεθεί το λίπος.
Αφαιρείται το λίπος και παστώνεται με αλάτι. Στη συνέχεια καπνίζεται με ξύλα και αρωματικά φυτά από την περιοχή. Τέλος, βράζεται με κρασί και αρωματίζεται με πορτοκάλι. Συντηρείται με παραδοσιακούς τρόπους χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία.
Το πάστωμα αποτελούσε τρόπο συντήρησης του κρέατος εκτός ψυγείου. Το παστό καταναλώνεται φρέσκο, ή διατηρείται σε λάδι για ένα μακρύ χρονικό διάστημα.
Ως χοιρινό κρέας, αποτελεί πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και απαραίτητων αμινοξέων, κάτι που το αναδεικνύει σε έναν ιδιαίτερα χορταστικό μεζέ.
Πλούσια πηγή σεληνίου, ψευδαργύρου, μαγνησίου και βιταμινών του συμπλέγματος Β.
Λόγω της παρασκευής του, έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε αλάτι. Λόγω του ότι ανήκει στην κατηγορία του κόκκινου κρέατος, η υπερκατανάλωσή του δε συνίσταται.
Αποτελεί παραδοσιακό μεζέ που καταναλώνεται είτε μόνο του, δίπλα σε κρασί, ούζο, ρακί ή μπύρα, είτε ως συστατικό σε παραδοσιακές συνταγές, όπως στην ομελέτα και τον καγιανά.