Οι διάσημες πλέον Ελιές Καλαμάτας ΠΟΠ έχουν ταξιδέψει σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.
Χυμώδεις, με το χαρακτηριστικό καστανόμαυρο χρώμα τους και την ελαφριά φρουτώδη γεύση τους, αποτελούν θησαυρό της καλαματιανής γης.
Αναπόσπαστο κομμάτι σε κάθε καλαματιανό τραπέζι ως μεζές ή συστατικό γευμάτων.
Είναι προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) του Νομού Μεσσηνίας.
Η συγκομιδή τους γίνεται με το χέρι, με ράβδισμα ή με συλλογή των καρπών από το έδαφος και ξεκινάει το Νοέμβριο ή Δεκέμβριο κάθε έτους.
Η συγκομιδή με το χέρι αποτελεί την πιο φυσική μέθοδο η οποία και ενέχει τους λιγότερους τραυματισμούς του καρπού.
Αφού συλλεχθούν, χαράσσονται και ακολουθεί το «ξεπίκρισμα» αυτών. Τοποθετούνται σε ξίδι και εν συνεχεία αποθηκεύονται σε δοχεία, με προσθήκη ξιδιού και ελαιόλαδου, με ή χωρίς την παρουσία άλμης. Διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα.