Ένα θρεπτικό λαχανικό που συναντάει κανείς στα γύρω χωριά της περιοχής και κυρίως στη Μικρομάνη.
Ονομάζονται άγριες λόγω των μεγάλων αγκαθιών στα πέταλά τους.
Χαρακτηρίζονται από το ιδιόμορφο σχήμα τους, την ιδιαίτερη γεύση τους και τη δυνατότητα συνδυασμού τους με διάφορα λαχανικά σε πληθώρα συνταγών.
Πλούσιες σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, C και Κ, καθώς και σε αντιοξειδωτικά (β-καροτένιο, ζεαξανθίνη, κυναρίνη κ.ά.).
Αποτελούν σημαντική πηγή ιχνοστοιχείων, όπως ο χαλκός, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο και το κάλιο, καλύπτοντας σε ικανοποιητικό βαθμό τις συνιστώμενες ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού.