Θρεπτικός ξηρός καρπός που παράγεται στην περιοχή «Μπουρνιάς» του Δήμου Καλαμάτας και σε άλλες περιοχές της Μεσσηνίας.
Ο καρπός συλλέγεται, αποφλοιώνεται, σπάζεται και χρησιμοποιείται ως ατόφιος ξηρός καρπός, ωμός ή ψημένος.
Πωλείται στη φυσική του μορφή με το κέλυφος ή χωρίς αυτό. Υπάρχει η δυνατότητα ψησίματος των καρπών στον οικιακό φούρνο χωρίς την προσθήκη αλατιού. Ωστόσο, η ωμή κατανάλωσή τους είναι προτιμότερη.
Πλούσιο σε «καλά» λιπαρά, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα. Ακόμη είναι καλή πηγή λιποδιαλυτών βιταμινών (Ε, Α), αλλά και βιταμινών Β1, Β2, Β3, Β6 καθώς και μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου και ψευδαργύρου.