Χαρισματικό προϊόν της μητέρας φύσης, απόλυτα συνδεδεμένο με τον καλαματιανό τόπο.
Το ελαιόλαδο Καλαμάτας αποτελεί προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
Οι κύριες ποικιλίες που συναντώνται στην περιοχή είναι η κορωνέικη, η ματσολιά και η μαυρολιά (σε ορισμένες περιοχές της Αλαγονίας).
Οι παραπάνω ποικιλίες διακρίνονται για την αγνότητα και την ανυπέρβλητη διατροφική τους αξία, με πολύ χαρακτηριστικά τα πλεονεκτήματα της κορωνέικης ποικιλίας.
Το πρόσφορο έδαφος, το κλίμα της περιοχής και η αγάπη, η φροντίδα και η εμπειρία των ντόπιων καλλιεργητών, δίνουν στον παραγόμενο καλαματιανό θησαυρό αφθονία αρωμάτων και γεύσεων, καθώς και τους ιδιαίτερους, ποικίλους χρωματισμούς του από το ανοιχτό χρυσό έως το σκούρο πράσινο.