Αρωματικά φυτά και βότανα

Η ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα ο Ταΰγετος, με τη μεγάλη ποικιλία ενδημικών φυτών και βοτάνων, προσφέρουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα γνωριμίας με ένα από τα πιο πλούσια και ενδιαφέροντα οικοσυστήματα της Ευρώπης.

Μερικά από τα βότανα είναι το τσάι του βουνού, η ρίγανη, το θρούμπι, το θυμάρι, ο δυόσμος, το φασκόμηλο, το χαμομήλι, το μελισσόχορτο, η καλέντουλα, η βαλεριάνα, το δίκταμο, ο λιναρόσπορος, η μαντζουράνα, η λεβάντα και η μέντα.

Προκειμένου να ενισχύσει κανείς την κατανάλωση υγρών ανά ημέρα, η προτίμηση τέτοιων ροφημάτων μπορεί να συμβάλλει σημαντικά. Διαφορετικοί συνδυασμοί βοτάνων μπορούν να αποτελέσουν γευστικά και καταπραϋντικά αφεψήματα, όπως επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αρωματικά για ενίσχυση γεύσης σε πληθώρα συνταγών.

Το τσάι του βουνού είναι ιδιαίτερα αρωματικό, χαλαρωτικό και εύγευστο, με ή χωρίς μέλι. Βοηθά στην καλύτερη πέψη των τροφών και στη ρύθμιση των γαστρεντερικών διαταραχών.

Η ρίγανη (origanum = η χαρά του βουνού), με έντονη γεύση και χαρακτήρα, μπορεί να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι όλων των καλαματιανών φαγητών και όχι μόνο. Έχει χωνευτικές, αντισηπτικές και τονωτικές δράσεις και ο συνδυασμός της με το κόκκινο κρέας ενισχύει την απορρόφηση των θρεπτικών του συστατικών.

Το χαμομήλι, με το διακριτικό του άρωμα, λειτουργεί χαλαρωτικά και καταπραϋντικά, τονώνοντας παράλληλα τον οργανισμό (π.χ. σε περίπτωση κρυολογήματος). Είναι κατάλληλο για παθήσεις του δέρματος, λόγω της αντισηπτικής του δράσης.

Καταχωρήστε την επιχείρησή σας

Δήμος Καλαμάτας

Kalamata Gastronomy

Athinon 99, Kalamata