Κόκορας κοκκινιστός με χυλοπίτες

ΥΛΙΚΑ

  • Κόκορας χωριάτικος
  • Ξερό κρεμμύδι
  • Σκελίδες σκόρδο
  • Ώριμες ντομάτες
  • Πελτές τομάτας
  • Φύλλο δάφνης
  • Μαϊντανός
  • Σπιτικός ζωμός κότας
  • Μυζήθρα ξερή, τριμμένη
  • Χυλοπιτάκι χωριάτικο
  • Έξτρα Παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτας
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τον κόκορα και αλατοπιπερώνουμε.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τον κόκορα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τον πελτέ τομάτας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε την ντομάτα τριμμένη και τη δάφνη, αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 35 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει καλά το στήθος του κόκορα. Βγάζουμε προσεκτικά από την κατσαρόλα τα κομμάτια με το στήθος σε ένα σκεύος, ρίχνουμε το ζωμό, ανακατεύουμε και δυναμώνουμε τη φωτιά. Βράζουμε για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν. Προσθέτουμε το χυλοπιτάκι.

Μετριάζουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 10 λεπτά ακόμα, μέχρι να γίνει το ζυμαρικό και να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά.

Προσθέτουμε τα κομμάτια με το στήθος κοτόπουλου, ανακατεύουμε απαλά μέχρι να αναμειχθούν με τη σάλτσα και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφαιρούμε τη δάφνη, σκορπίζουμε το ψιλοκομμένο μαϊντανό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για περίπου 10 λεπτά. Σερβίρουμε μοιράζοντας τον κόκορα με τις χυλοπίτες στα πιάτα και προσθέτουμε τη μυζήθρα.