Αράπικο Φιστίκι ή Αραχίδα

Θρεπτικός ξηρός καρπός που παράγεται στην περιοχή «Μπουρνιάς» του Δήμου Καλαμάτας και σε άλλες περιοχές της Μεσσηνίας.

Ο καρπός συλλέγεται, αποφλοιώνεται, σπάζεται και χρησιμοποιείται ως ατόφιος ξηρός καρπός, ωμός ή ψημένος.

Πωλείται στη φυσική του μορφή με το κέλυφος ή χωρίς αυτό. Υπάρχει η δυνατότητα ψησίματος των καρπών στον οικιακό φούρνο χωρίς την προσθήκη αλατιού. Ωστόσο, η ωμή κατανάλωσή τους είναι προτιμότερη.

Πλούσιο σε «καλά» λιπαρά, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα. Ακόμη είναι καλή πηγή λιποδιαλυτών βιταμινών (Ε, Α), αλλά και βιταμινών Β1, Β2, Β3, Β6 καθώς και μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου και ψευδαργύρου.

Περιέχει διπλάσια ποσότητα φυτικών στερολών σε σχέση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς, δρώντας προστατευτικά σε μεγάλο βαθμό στην υγεία της καρδιάς.

Επειδή αποτελεί τη συχνότερη τροφική αλλεργία σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες, είναι προτιμότερο να εντάσσεται στο καθημερινό διαιτολόγιο με προσοχή.

Ως πλούσια πηγή λιπαρών, αρκεί μία μικρή ποσότητα φυστικιών ως ενδιάμεσο γεύμα, μαζί με ένα φρούτο ή με 2-3 αποξηραμένα σύκα.

Καταχωρήστε την επιχείρησή σας

Δήμος Καλαμάτας

Kalamata Gastronomy

Athinon 99, Kalamata