Ροβίτσα / Ψιλοφάσουλο

Ανήκουν στην κατηγορία των οσπρίων. Το μέγεθος τους είναι μικρότερο από τη φακή, ενώ το χρώμα τους είναι πράσινο.

Εύκολα στο μαγείρεμα, καθώς δεν απαιτούν αρκετό βράσιμο ή κάποια ιδιαίτερη επεξεργασία.

Θρεπτικότατη  επιλογή για χορτοφαγους ,αφού περιέχουν υψηλα ποσοστά πρωτεΐνης, αντίστοιχα με αυτά του κρέατος (28%).

Αποτελούν σημαντική πηγή φυτικών ινών, γεγονός που τα καθιστά χορταστικό γεύμα. Είναι πλούσια σε σίδηρο, φυλλικό οξύ και κάλιο.

Μαγειρεύονται συνήθως στην κατσαρόλα σε μορφή σούπας με μπόλικο λεμόνι, αλλά χρησιμοποιούνται και ως βάση σε σαλάτες με διάφορα μυρωδικά και λαχανικά.

Εναλλακτικά, μπορούν να γίνουν πουρές ή να πολτοποιηθούν μαζί με μυρωδικά και να ψηθούν στο φούρνο ως χορτοφαγικοί κεφτέδες.